Start bouw papiermolen Ootmarsum

05/06/2019

Start bouw papiermolen Ootmarsum

Start bouw papiermolen Ootmarsum

Dat het maken van papier in Twente een belangrijke tak van industrie is geweest, is bij velen totaal onbekend. Van lompen werd papier gemaakt honderd jaar geleden. Aangedreven door waterkracht bewogen grote houten hamers in een hamerbak met water om van de fijngesnipperde textiel pulp te maken. Pulp die met een zeef uit een schepbak werd geschept en een blad papier vormde nadat het gedroogd was. In het Dal van de Mosbeek stonden vroeger maar liefst 6 papiermolens. Vandaag de dag geen een meer. Midden 19e eeuw verhuisde de Cramer papierfabriek naar Wapenveld op de Veluwe en sindsdien zijn de molens van Bels en Frans korenmolens en werd een van de molens Wasserij Het Springendal.

Het Openluchtmuseum Ootmarsum wil die historie weer zichtbaar maken. Het molengebouwtje bij het muldershuis van de Commanderie watermolen in het park van het museum, wordt omgebouwd tot een papiermolen-expo. Op kleine schaal zal te zien zijn hoe papier gemaakt werd met behulp van waterkracht. Het waterrad in de Molenbeek is de energiebron. De inrichting van de papiermolen wordt op schaal nagemaakt met als voorbeeld de Loenense papiermolen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De papiermakers daar, assisteren bij de inrichting en werking van de Ootmarsumse papiermolen.

Inmiddels is gestart met de verbouwing en heeft het bijgebouw een betonvloer gekregen, zijn er leidingen gelegd en poeren gemetseld waarop de hamerbak gemonteerd gaat worden en is de droogzolder ingericht. Er wordt gewerkt aan een video over het papiermaken. Opnamen zijn hiervoor gemaakt in Arnhem.

Het project is een verrijking van het museale aanbod van het museum en hiermee is er ook een mooi educatief programma mogelijk om een verloren gegane tak van industrie Twente voor de jeugd weer zichtbaar te maken. De Papiermolen Ootmarsum wordt mede mogelijk gemaakt de LEADER Noordoost Twente.

Terug naar nieuwsoverzicht

Gemeente Tubbergen
Gemeente Oldenzaal
Gemeente Losser
Gemeente Dinkelland
European Nerwork for Rural Development
Marb Consultancy
Netwerk Platteland