Terugblik koninklijk bezoek Noordoost Twente

31/10/2016

Terugblik koninklijk bezoek Noordoost Twente

Terugblik koninklijk bezoek Noordoost Twente

OLDENZAAL - ‘Ze’ kwamen even bij ons op bezoek: Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren te gast in Noordoost Twente. LEADER-voorzitter Harry Nijhuis had de eer om persoonlijk met het koningspaar te spreken. De goed ingelezen Koning en Koningin verrasten hem met inzichten en uitdagingen. ,,Er ligt een grote uitdaging om in samenwerking met het gebied tot werkelijke vernieuwing te komen.”
 
Lees hier het volledige verslag van voorzitter Harry Nijhuis.
 
,,In het historische Racerhuis in Oldenzaal was er als afsluiting van het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een tafelgesprek in een kleine setting. Naast het koningspaar, de commissaris van de Koning en de burgemeester van Oldenzaal zaten vanuit diverse sectoren zes personen aan tafel. Stuk voor stuk personen die met passie voor het schitterende Noordoost Twente, deze regio voor de toekomst vitaal, krachtig en leefbaar willen houden.
 
In gesprek met de Koning en Koningin waren Nicole Scholten Linde, eigenaar van een melkveebedrijf en voorzitter LTO noord Tubbergen, Harald Droste, vernieuwend horecaondernemer, Elke Wolbers van Wolbers mesttechniek, Paul Scholten van adviesbureau SOM en gespecialiseerd in herbestemming van agrarische en industriële gebouwen, Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel en Harry Nijhuis, voorzitter LEADER Noordoost Twente.
 
Het koninklijk paar liet zich uitgebreid informeren over de kansen en problemen in het gebied. Een gebied dat landschappelijk bijzondere kwaliteiten heeft,  maar daardoor ook beperkingen kent. Op de bijeenkomst die in een informele sfeer verliep, toonde het koningspaar zich opmerkelijk goed op de hoogte van de bijzondere natuur, de gevolgen van krimp en vergrijzing, de druk van de schaalvergroting in de agrarische sector en het behoud van de leefbaarheid op het platteland .
 
Richting LEADER had Willem-Alexander vooral interesse in hoeverre we er in slagen om samen met partijen tot innovatieve projecten te komen. "Niet iedereen kan een bed- en breakfast beginnen", merkte hij op. Volgens de Koning ligt voor het gebied een grote uitdaging om in samenwerking tot werkelijke vernieuwing te komen van economische dragers, duurzaamheid en balans tussen economie en ecologie. Hij besloot het gesprek met een compliment voor Noordoost Twente als streek om te leven en te werken. "Zorg met elkaar dat dit zo blijft," aldus Willem-Alexander."
 

Terug naar nieuwsoverzicht

Gemeente Tubbergen
Gemeente Oldenzaal
Gemeente Losser
Gemeente Dinkelland
European Nerwork for Rural Development
Marb Consultancy
Netwerk Platteland